ODPRTJE GRADU RIHEMBERK, sobota 25. 7. 2020

ODPRTJE GRADU RIHEMBERK

Sobota 25. 7. 2020

Mestna občina Nova Gorica bo z zavodom Svitar v soboto 25. 7. 2020 ponovno odprla grad Rihemberk za obiskovalce. Vabljeni na vodena ogleda ob 10:30 in ob 17:00 uri.

Za prebivalce krajevne skupnosti Branik je v soboto VSTOP PROST.

Zimska obnova grajskega vhodnega stolpa in strehe južnega palacija ter nadgradnja delov grajskega obzidja s posebno apneno tehnologijo je polepšala grad Rihemberk, pripravljen na ponoven obisk ljubiteljev kulturne dediščine, mogočnih srednjeveških gradov in lepot Vipavske doline.
Mestna občina Nova Gorica je preko namere o oddaji gradu Rihemberk v zadnjem tednu grad ponovno predala v uporabo zasebnemu zavodu Svitar, nevladni organizaciji, ki deluje z namenom ohranjanja in interpretacije dediščine. S svojimi člani in lokalnimi sodelavci bo goste na gradu sprejemal v naslednjih poletnih sezonah, letos od prihajajoče sobote do Martinovega.

V soboto 25. 7. ste vsi, ki bi radi slišali grajske zgodbe, izvedeli več o zgodovini gradu, njegovih plemenitih lastnikih in naravni dediščini današnje grajske favne, vabljeni na vodena ogleda z grajsko gospo ob 10:30 za odrasle in ob 17:00 za otroke oziroma družine. Za obiskovalce izven KS Branik sta vodenji vključeni v vstopnino v grad. Za vzpon na grajski stolp po stopnišču znotraj 3 metre debelega zidu je potrebna maska. Sicer pa srednjeveška utrdba s trojnim obrambnim obzidjem in najvišjim grajskim stolpom v Sloveniji ponuja sprehod po zunanjih površinah medzidij, dvorišč in parka, po trati in med drevesi med stolpiči in zidovi grajskih stavb.

Večji dogodek ob odprtju gradu je ob ugodnih razmerah predviden v začetku jeseni.
Zavod si želi tesnejših povezav z lokalno skupnostjo, zato bo ob ugodnih razmerah v začetku jeseni organiziral srečanje na to temo.
Grad bo od sobote za posamezne obiskovalce odprt v sobotah, nedeljah in praznikih. Vodeni sprehodi po grajskem kompleksu so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih. Manj znano, a presenetljivo dejstvo je tudi, da za zasebni dogodek, praznovanje ali snemanje grad lahko najame tudi vsak posameznik in tako do popolnosti uživa njegovo dostopnost in mogočnost. Za informacije in rezervacije obiskovalci lahko pokličejo na tel. št. 051 201 910 oziroma pišejo na elektronsko pošto grad.rihemberk@gmail.com. V kratkem bodo informacije dostopne tudi na spletni strani www.rihemberk.com.

 

 

Back to top
Preskoči na orodno vrstico