Kulturno in prosvetno društvo Franc Zgonik Branik nosilec kulturnega udejstvovanja in umetniškega ustvarjanja v Braniku.
Ustanovni občni zbor Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik je bil 5. aprila 1952, formalna registracija društva je bila dokončana 4 leta kasneje, ko je 15.5.1956 društvo dobilo uradno dovoljenje za delovanje. V sedemdesetletnem obdobju neprekinjenega delovanja društva je delovalo več sekcij: instrumentalna skupina, dramska skupina v treh obdobjih, mešani pevski zbor, Moški pevski zbor Franc Zgonik, Ženski pevski zbor Franc Zgonik, moški Oktet Vrh, ženska Vokalna skupina Rihemberk.
Trenutno so aktivne naslednje sekcije: moški pevski zbor, ki neprekinjeno deluje od leta 1960 in ima zato med vsemi sekcijami društva najdaljši staž, plesna skupina Nefes, sekcija ustvarjalna druženja in bralni krožek Branik.
Društvo je izdalo dve knjigi ter več publikacij s temami iz bogate krajevne zgodovine. Ob 70. letnici društva smo izdali zbornik 70. let Kulturno prosvetnega društva Franc Zgonik Branik. Od ustanovitve pa vse do leta 1982 je društvo vodilo krajevno knjižnico, ki je nato prešla pod okrilje Goriške knjižnice Franceta Bevka.
Ne smemo pozabiti fotografov, ki s posnetki kraja in dogodkov obogatijo številne kulturne prireditve, ki jih organizira društvo v Kulturnem domu Branik. Na ta način nastaja bogat foto arhiv društvene aktivnosti in dogajanja in spremembe širše v kraju.
Raznolikost aktivnosti in sekcij omogoča dolgoživost Kulturno prosvetnega društva Franc Zgonik Branik, ki se prilagaja spremembam in načinom življenja ter željam in potrebam krajanov po kulturno umetniškem delovanju, druženju in ustvarjanju.

Moški pevski zbor Franc Zgonik
Tradicija petja v Braniku je dolga. Zbor se lahko pohvali z neprekinjenim delovanjem od leta 1960. V svoji več kot polstoletni zgodovini je dosegel vrsto uspehov ter prejel številna priznanja. Svoj delež, k podiranju meja, ki so ločevale slovenski narod, je prispeval kot soustanovitelj pevske revije Pesem ne pozna meja. Hkrati pa je na lokalnem nivoju venomer prestavljal enega od stebrov kulturnega življenja Branika. Zbor danes deluje v pomlajeni zasedbi, saj je marca 2006 pobudo prevzela mlajša generacija. Skupaj z nekaterimi člani prejšnje zasedbe in najprej pod taktirko Mirana Rustje, zadnja leta pa pod vodstvom Jerneja Rustje, redno sodeluje na prireditvah v domačem kraju, ter na regionalnih revijah. Gostoval je tudi na na Madžarskem, Švedskem, v Makedoniji ter Nemčiji.

V plesni skupini Nefes so zbrane ljubiteljice orientalskega plesnega izročila in daljne vzhodne kulture. Vsaka ima svojstven in izviren stil prepleten z plesno energijo, ki jo izraža skozi gibe in čare orientalske glasbe. Izpiljena in prefinjena plesna tehnika in odrska plesna umetnost sta popolno izpolnjeni z unikatnimi ročno izdelanimi kostumi, ki jih članice same pridno šivajo in nenehno izpopolnjujejo.

 

 

Ustvarjalna druženja so pričela z svojo aktivnostjo decembra 2012 z prostovoljno in dobrodelno prireditvijo Ustvarjalnice in umetniški sejem domačih izdelkov v Braniku. Od takrat naprej se aktivnosti kar vrstijo: različne otroške delavnice, potopisna predavanja, gong kopel, veganska delavnica, šivalni tečaj…Zanimajo nas vse trenutno aktualne teme in dogajanja v vsakdanjem življenju; znanja in prakse se izvajajo po povpraševanju in željah posameznikov. Že nekaj let uspešno sodelujemo z Krajevno skupnostjo v Braniku, kjer letno organiziramo sejem domačih ustvarjalcev, ki nadvse uspešno dopolnjuje B’ndimsko kvatrnico. Tudi priprava dekoracije v dvorani v namene kulture je skupaj z aranžiranjem večkrat naše delo.

Sekcija  organizira letno dve menjalnici oblačil, opreme, knjig, semen in sadik za vrtnarstvo z namenom ponovne uporabe in zmanjševanja odpadkov, ozelenitve in povečanja samopreskrbe krajanov z vrtnarskimi pridelki.

 

Podatki o društvu:

Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik Branik

Branik 75, 5295 Branik

Predsednica : Zalka Jereb

zalka.jereb232@gmail.com

Trenutno delujoče sekcije:

Moški pevski zbor Franc Zgonik Branik
(Primož Hmeljak, mobi: 041259124 )

Plesna skupina Nefes
(Sonja Jež, mobi: 051 354 451)

Ustvarjalna druženja
(Teja Kodre, mobi 040739230 )

Back to top
Preskoči na orodno vrstico