Spust Gregorčkov

 

Pozdravljeni,
prilagamo slike iz zadnjega druženja.

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god Sv. Gregorja.

Po ljudskem izročilu se na Gregorjevo ‘ptički ženijo’ zato je praznik
povezan tudi z zaljubljenci.

Če povem kaj več o tej slovenski šegi je to da ima korenine v
predkrščanski dobi. Pri ljudeh se je uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi. Saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postajal vse daljši.

Gregor Veliki, znan kot prinašalec luči, godoval torej na prvi spomladanski dan. Po legendi naj bi Sv. Gregor, kot dojenček rokodelca mlinarja priplaval v lesenem predmetu po vodi.

In če vse skupaj povežemo, ugotovimo, da se sklada s legendo. Torej na prvi spomladanski dan, ki se sedaj sicer koledarsko ne ujema, so lahko rokodelci čevljarji, kovači, mizarji in drugi rokodelci prenehali s delom ob umetni svetlobi. To so bile navadno petrolejke in sveče.

S spustom Gregorčkov simbolično oznanjujemo prihod dela leta, ko je sonce dovolj dolgo na obzorju, da rokodelcem ni potrebno več delati ob luči. Takrat se ‘’luč vrže v vodo’’.

Znan je tudi nemški pregovor, ki gre v slovenskem prevodu takole:
‘’Gregor naredi dan enak noči.’’

Šega navaja, da spust Gregorčkov poteka na predvečer Gregorjevega. Torej 11. marca. Gregorski so lahko hiške, barčice ali drugi predmeti, ki plavajo po vodi in nosijo luč v obliki sveče.

Prizorišča, kjer se spuščajo Gregorčki, so vedno ob rekah, potokih ali drugih vodah. V Braniku pa imamo našo prelepo reko Branico.

Poznam pa še skrivnost, ki jo tudi ptički čivkajo. Pravijo, da se na dan spuščanja Gregorčkov odvija prava ptičja o  ‘svatba’. Dobrote s ptičje svatbe navadno ptice skrijejo med grmovje, da jih lahko otroci poiščejo…

Nas je topel čaj in sladke dobrote pričakale kar ob strugi reke Branice.

Hvala vsem, ki so se udeležili in s tem naredili prvi spomladanski dan še bolj magičen za naše otroke.

Posebne zahvale za izpeljavo dogodka gredo Krajevni skupnosti Branik, Ošteriji Branik, ribiču Zmagu Žerjal, fotografinji Sari Šterman in njenemu pomočniku, ter tudi vsem vam vaščanom, ki ste se udeležili dogodka.

Back to top
Preskoči na orodno vrstico