Zveza združenj borcev za vrednote NOB, krajevna organizacija Branik in Društvo izgnancev Branik vabimo na izlet v NEUMARKT, 11. in 12.5.2019

Zveza borcev Branik
Društvo izgnancev Branik
vabimo na izlet
NEUMARKT, 11.-12.5.2019

1. DAN
NOVA GORICA/BRANIK – REGENSBURG – NÜRNBERG
Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja do najstarejšega nemškega mesta – Regensburga. Mesto je bilo ustanovljeno že pred prihodom Rimljanov. Sprehodili se bomo preko kamnitega mosta, ki je mojstrsko delo arhitektov srednjega veka, ki meri kar 320 m. Nič manj bleščeča ni mestna stolnica, kjer se za mogočnimi portali, skriva bogata notranjščina in kiparsko okrasje. Regensburg je tudi že stoletja rezidenca najbogatejše nemške plemiške družine Thurn und Taxis, katera ima med drugim v lasti tudi grad v Devinu. Po zaključenem ogledu vožnja proti Nürnbergu, ki je veljal za neuradno prestolnico svetega rimskega cesarstva in slovi kot center nemške renesanse. Po prihodu  ogled  mestnih znamenitosti  s staro mestno hišo. Mesto je v času nacizma veljalo za prestolnico nemškega rajha, kasneje so se tu odvijali znan Nürnberški proces. Po zaključenem ogledu vožnja v hotel, večerja in nočitev.
2. DAN
NÜRNBERG – NEUMARKT – DACHAU – BRANIK
Po zajtrku se bomo napotili v Neumarkt, kjer se je nahajal Wolfstein, nacistični center za razmeščanje ujetnikov s 33 barakami, kjer je tranzitiralo čez 128 tisoč. Obiskali bomo spominski park posvečen umrlim otokom in odraslim, videli cerkev, kjer je maševal tudi slovenski župnik in uzrli še obstoječe objekte ter se predvsem prepustili pričevanju oseb, ki so na lastni koži doživele grozote tega obdobja. Morda bomo imeli možnost srečanja s predstavnico univerze, ki je preučevala to obdobje v Neumarktu in napisala knjigo. Nato nas bo pot vodila proti Muenchnu, kjer bomo v Dahavu obiskali nekdanje taborišče, danes spominski park z razstavo in nekaj ohranjenimi objekti.

CENA POTOVANJA NA OSEBO:
154 EUR najmanj 45 udeležencih na busu
171 EUR najmanj 38 udeležencih na busu

Rok prijave: do zapolnitve prostih mest oziroma najkasneje do 30.3.2019
Plačilo pri poverjenikih v 2 obrokih: ob prijavi in razlika do 14 dni pred odhodom
Za več informacij in za prijavo na izlet pokličite
Vislava Kerševan, mobi 031 822 109
ali
Edvard Bzjak, mobi 041 590 536

Back to top
Preskoči na orodno vrstico