Spominski izlet Društva izgnancev Branik v Nemčijo, 11. in 12. maja 2019

Izleta Društva izgnancev Branik se je udeležilo 43 izletnikov iz domačega kraja in tudi širše, nekdanjih Braničanov ali drugače povezanih z našim krajem.

Izlet je imel dva namena in vsebini : turistični del in spominski, komemorativni del z obiskom kraja izgona Rihemberčanov po požigu vasi med drugo svetovno vojno.

Prvi dan so napolnile turistične vsebine. Ogledali smo si zanimivi srednjeveški mesti Regensburg in Nürnberg z dobro ohranjenimi ali obnovljenimi starimi deli mest,  mogočnimi obzidji, mostovi in cerkvami.

Drugi dan je bil posvečen obisku Neumakta in spominu na dogodke pred 75 leti. Ta del programa je potekal skupaj z Društvom izgnancev iz Komna. V Neumarkt  je bilo iz Rihemberka pregnanih 529 krajanov, med temi 169 otrok. Štirje izmed njih so bili z nami na izletu: Tatjana Zgonik, Edvard Bizjak, Jadranka Robič in Igor Ličen.
     
Najprej smo se ustavili v parku sredi mesta, kjer je bilo nekoč zbirno taborišče. Ta žalostni del zgodovine Neumarkta obeležuje maketa taborišča in križ sestavljen iz lesenih desk, ostanka taboriščnih barak.
      
Tu so nas sprejeli predstavniki mesta: Rainer Hortolani, član mestnega sveta, profesorica zgodovine Renate Gephard in njena dva dijaka, ki v posebnem raziskovalnem projektu proučujeta zgodovino svojega kraja v času druge svetovne vojne. Presenetil nas je prijazen in spoštljiv sprejem in nagovori tudi mladih prebivalcev Neumarkta, ki se zavedajo in sprejemajo dogodke med drugo svetovno vojno kot kruto izkušnjo, nauk in opomin za sedanjost in prihodnost naše družbe. Nato smo obiskali spominski park, ki je urejen na mestu nekdanjega pokopališča taboriščnikov. Na ploščah z imeni umrlih smo piskali naše domačine. Tu je pokopanih 18 Rihemberčanov, v celotni Nemčiji je med drugo svetovno vojno umrlo 47 krajanov. Na koncu smo se sprehodili še po centru in  glavni ulici mesta Neumarkt.
      
Delegaciji Društva izgnancev Branik in Društva izgnancev Komen sta pred spomenik položili venca.

Zadnji kraj ogleda je bilo koncentracijsko taborišče Dachau v katerem je bilo med drugo svetovno vojno zaprtih 16 prebivalcev Rihemberka. O žalostnih krajih in dogodkih smo spregovorili tudi na avtobusu. Prisluhnili smo osebnim spominom iz otroških let in zgodbam iz pripovedi naših prednikov.

Med vožnjo z avtobusom smo izletniki skupaj s prijazno vodičko poskrbeli za veselo razpoloženje in smeh. Med nami je bilo veliko talentov za pripovedovanje šal in tudi dobrih pevcev.

Back to top
Preskoči na orodno vrstico