Kulturno in prosvetno društvo Franc Zgonik Branik skrbi za ohranjanje kulture in umetniškega ustvarjanja in udejstvovanja v Braniku. Leta 1949 je bila velika pridobitev za povojno kulturno prosvetno življenje, graditev zadružnega doma, ki je bil kasneje prenovljen v osemdesetih letih in je še danes center celotnega dogajanja v kraju. Tu se srečujemo vsi ljubitelji petja, glasbe, zgodovine, ustvarjanja, plesa…

Moški pevski zbor Franc Zgonik prihaja iz Branika. Tradicija petja v tem kraju je dolga. Zbor se namreč lahko pohvali z 55 let neprekinjenega delovanja. V svoji polstoletni zgodovini dosegel vrsto uspehov ter prejel številna priznanja. Svoj delež, k podiranju meja, ki so ločevale slovenski narod, je prispeval kot soustanovitelj pevske revije Pesem ne pozna meja. Hkrati pa je na lokalnem nivoju venomer prestavljal enega od stebrov kulturnega življenja Branika. Zbor danes deluje v pomlajeni zasedbi, saj je marca 2006 pobudo prevzela mlajša generacija. Skupaj z nekaterimi člani prejšnje zasedbe in najprej pod taktirko Mirana Rustje, zadnja leta pa pod vodstvom Jerneja Rustje, redno sodeluje na prireditvah v domačem kraju, ter na regionalnih revijah. Gostoval je tudi na na Madžarskem, Švedskem, v Makedoniji ter Nemčiji.

 

 

V plesni skupini Nefes so zbrane ljubiteljice orientalskega plesnega izročila in daljne vzhodne kulture. Vsaka ima svojstven in izviren stil prepleten z plesno energijo, ki jo izraža skozi gibe in čare orientalske glasbe. Izpiljena in prefinjena plesna tehnika in odrska plesna umetnost sta popolno izpolnjeni z unikatnimi ročno izdelanimi kostumi, ki jih članice same pridno šivajo in nenehno izpopolnjujejo.

Leta 2015 se je društvo uspešno razširilo z dvema novima sekcijama: glasbeno sekcijo Nike Kodrič in Ustvarjalnimi druženji.

 

 

 

Ustvarjalna druženja so pričela z svojo aktivnostjo decembra 2012 z prostovoljno in dobrodelno prireditvijo Ustvarjalnice in umetniški sejem domačih izdelkov v Braniku. Od takrat naprej se aktivnosti kar vrstijo: različne otroške delavnice, potopisna predavanja,gong kopel, veganska delavnica, šivalni tečaj…Zanimajo nas vse trenutno aktualne teme in dogajanja v vsakdanjem življenju; znanja in prakse se izvajajo po povpraševanju in željah posameznikov. Že nekaj let uspešno sodelujemo z Krajevno skupnostjo v Braniku, kjer letno organiziramo sejem domačih ustvarjalcev, ki nadvse uspešno dopolnjuje B’ndimsko kvatrnico. Tudi priprava dekoracije v dvorani v namene kulture je skupaj z aranžiranjem večkrat naše delo.

 

 

 

Glasbena sekcija Nike Kodrič: Nika je mlada slovenska pevka. Svojo glasbeno pot je oblikovala skozi leta šolanja na Glasbeni Šoli Nova Gorica. Po zaključku šolanja iz klavirja je nadaljevala svojo glasbeno pot iz solo petja pri prof. Vladimirju Čadežu. Zaradi želje po nadaljnjem izobraževanju je nadaljevala šolanje iz jazz petja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Ivu Špacapanu in jazz pevki Nini Strnad. Poleg glasbe, ki jo spremlja skozi mladost je zaključila tudi študij na Pedagoški fakulteti. S svojim znanjem in strastjo do otrok in glasbe uspešno povezuje z najrazličnejšimi projekti za otroke, glasbenimi animacijami ter vodenjem in sodelovanjem z otroškimi zbori. Med drugim je že od nastanka glasbene skupine Nikka glavna vokalistka ter avtorica besedil njihovih skladb. Sodelovala je s pihalnim orkestrom Komen, različnimi glasbenimi skupinami. Že vrsto let pa sodeluje tudi z Big Bandom Nova kot vokalna solistka s katerimi je že nastopila na najrazličnejših koncertih po Sloveniji in gostovanjih na tujem. Nika aktivno sodeluje tudi v lokalnem kraju. S svojim petjem in avtorskimi skladbami krasno dopolnjuje likovne razstave in umetniške večere.

 

 

Podatki o društvu:

Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik Branik

Branik 76, 5295 Branik

Predsednica : Teja Kodre

tejka1984@gmail.com

Trenutno delujoče sekcije:

Moški pevski zbor Franc Zgonik Branik
(Primož Hmeljak, tel: 05 3057084 )

Plesna skupina Nefes
(Sonja Jež, tel: 051 354 451)

Glasbena sekcija Nike Kodrič

Ustvarjalna druženja
(Teja Kodre, Branik 159 )

Back to top
Preskoči na orodno vrstico